Beeldende Vorming

Het jongerenatelier staat open voor tieners tussen 12 en 17 jaar. Zij worden er begeleid en gestimuleerd om zich vanuit hun persoonlijke wereld zo spontaan en authentiek mogelijk uit te drukken in beeld, kleur, vorm, video, etc. en dit alles op een creatieve en niet-schoolse manier. Om dit doel te bereiken richt het leerproces zich op het begrijpen en gebruiken van, en het omgaan met de beeldtaal.

Ze leren omgaan met verhoudingen, met compositie en perspectief, met licht en schaduw en zij ervaren de specifieke eigenschappen van de verschillende tekenmaterialen (tekenen is immers een universele vorm van communicatie).

Gaandeweg worden hen ook de mogelijkheden en eigenschappen van o.a. kleur bijgebracht. Zij leren zelf vormen op te bouwen in klei en papier-maché en geven bepaalde vormen een nieuwe betekenis. Waarnemingstekenen en vormstudie worden voortdurend met elkaar afgewisseld.

In het atelier worden bovendien zeer uiteenlopende materialen en technieken gebruikt: potlood, houtskool, krijt, waterverf, inkt, goauche, druktechnieken, collage, assemblage, klei, afvalmaterialen, … waarmee zowel op een eerder klassieke manier als experimenteel gewerkt wordt.

De lessen worden aangeboden in de Kunstacademie te Maasmechelen (Eisden). Het wekelijkse lespakket bestaat uit één blok van 4 lesuren (1 lesuur = 50 minuten).

Bekijk hier de stop-motion filmpjes die de leerlingen van de middelbare graad maakten bij juf Annelies.

Advertenties